Zmiana nawyków żywieniowych a łuszczyca
Łuszczyca jest przewlekłą chorobą zapalną skóry. Stosowanie przeciwzapalnej diety może pomóc w złagodzeniu objawów łuszczycy i łuszczycowego zapalenia stawów (ŁZS).
Tak jak nie istnieje jedna uniwersalna terapia, nie ma jednej diety dla łuszczyków. Jednak istnieją naukowe dowody, że wprowadzenie kilku zmian w codziennym odżywianiu korzystnie wpływa na poprawę stanu skóry, oraz mniejsza ryzyko pojawienia się chorób powiązanych z łuszczycą jak choroby serca i cukrzyca.
Jedz ryby
Najnowsze badania pokazują, że spożywanie nawet 100g ryb w tygodniu mniejsza ryzyko pojawienia się choroby serca o 36%. Kwasy omega-3, które występują m.in. w rybach takich jak łosoś, sardynki, śledź, makrela i sardela, mogą zapobiegać pojawieniu się skutków ubocznych leków, np. stanom zapalnym nerek i wątroby.
Przyjmuj probiotyki
Wiele osób cierpiących na łuszczycę zaobserwowało poprawę stanu zdrowia dzięki przyjmowaniu probiotyków. W dodatku, podwójna dawka probiotyku – L. reuteri NCIMB 30242 – pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi.
Używaj olei
W kuchni używaj oliwy z oliwek i olei z orzechów zarówno do smażenia jak i do sałatek. Olej lniany, z wiesiołka, z ogórecznika, z nasion czarnej porzeczki przyjmowany na surowo w formie kapsułki może zredukować stan zapalny.
Używaj przypraw
Kurkuma – popularna przyprawa kuchni indyjskiej – może pomóc w walce z łuszczycą skóry i łuszczycowym zapaleniem skóry. Dodawanie przypraw i ziół mniejsza wchłanianie soli, co obniża ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko ataku serca i udaru. Poza tym przyprawy i zioła mają właściwości przeciwutleniające, na przykład spożywanie połowy ząbka czosnku dziennie może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu.
Jedzenie w kolorach tęczy
Kolorowe warzywa i owoce zawierają witaminy i właściwości redukujące stany zapalne. Do najzdrowszych należą marchew, kabaczki, bataty, szpinak, jarmuż, brokuły, jagody, mango, truskawki i figi.
Koniec z cukrem
Nadmierne spożycie cukru przyczynia się do rozwinięcia cukrzycy typu 2 oraz chorób serca, podnosi również poziom cholesterolu. Cukier zawiera też mnóstwo kalorii, więc nie pomaga w utrzymaniu odpowiedniej wagi.
Ostrożnie z alkoholem
Pij alkohol z głową, ponieważ nadużywanie trunków alkoholowych zaostrza zmiany łuszczycowe. Osoby przyjmujące niektóre leki, jak na przykład Methotrexete, nie powinni w ogóle pić alkoholu, aby nie uszkodzić wątroby.
Spróbuj ograniczyć gluten
Gluten to białko znajdujące się w pospolitych zbożach takich jak pszenica, jęczmień i żyto. Występuje również w produktach przetworzonych, jak wędliny, sos sojowy czy sosy do sałatek. Osoby wrażliwe na gluten i cierpiące na łuszczycę mogą zaobserwować, że przejście na dietę bezglutenową złagodzi objawy łuszczycy.
Dariusz Marczewski – dietetyk